Aku Kreatif, Aku Design, Aku Fotoshot Dan Lain-Lain

Personalie

03 January 2014

Recipe 1 : Grilled Salmon with Creamy Pesto Sauce




DapDapNyer!!!


Assalamualaikum...

Bersiaran di awal tahun 2014. Pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru. Cepatnya masa berlalu.Di kesempatan ini aku nak wish korang Selamat Menyambut Tahun Baru 2014 kepada semua pengunjung blog aku.


Hasil Tangkapan Kat AEON

Sudah tentunya aku ingin kongsi info resipi ikan salmon yang baru aku 'seludup' dari freezer & chiller kat AEON Seri Manjung. Hajat hati nk cari daging steak tapi tadak pulak yg berkenan..Ronda2 tengok ikan salmon nmpk cam fresh jerr..al-maklumlah NZ Salmon!!! apa lagi aku terus sambar la 2 ketoi...harganya sangat mahal lebih kurang RM22 untuk 2 ketoi. Kira okey la kan?.aku kan pandai 'seludup'.

Kali ni ada kerajinan kaw-kaw lebih sket siap wat sos putih..biasanya makan camtu aje. Pada tekak aku dh sedap dah sos putih tu..tapi yang ni aku buat khas tuk korang with special effect aku kt ctu..kami bleh makan ngan sos cili n mayonis. Lets roll out recipe!!!!   Dude!!!


Recipe 1 : Grilled Salmon with Creamy Pesto Sauce
By : Jimbo

BAHAN-BAHAN
  • 2 Blok ikan salmon dari laut dalam Norway
  • 1 inci halia muda ( hiris la beb)
  • 4 ulas bawang putih ( chopped @ hiris )
  • 1 biji lemon ( get juicy )
  • 1-2 sudu makan sos ikan ( Nampla or xkisah jenama ape asalkan halal!!)
  • Garam (sory, aku xguna ajinomoto or sewaktu dengannya)
  • Serbuk lada hitam
  • Minyak zaitun


METHOD MAN
  1. Marinate ikan dengan garam dan lada hitam
  2. Satukan halia, bawang putih, jus lemon, nampla, sedikit garam dan perasa
  3. Masukkan kepingan ikan dan perap 30min-1jam 
  4. Panggang ikan hingga masak ( Aku guna Periuk Pemanggang Ajaib)
  5. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis...DapdapnYeR!!!..

RESEPI SOS PUTIH
By: Jimbo
Bahan-bahan 
  • 2 sudu besar majerin atau mentega
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil daun parsli kering (lina pg gn heba tyme,rosemery n oregano)
  • 1 cawan susu cair Carnation 
  • Secubit garam
  • Secubit lada hitam

METHODS
  1. Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. 
  2. Masukkan susu cair, garam dan lada hitam.Kacau selalu supaya kuah tidak berketul.Tambah air jika nampak kuah terlalu pekat.



0 comments: